Jooganidra

Jooganidra eli jooginen uni, tai joogin syvä uni.

Koska eilisessä Instagram -postauksessani mainitsema jooganidra-rentoutus herätti mielenkiintoa, niin ajattelin että teen siitä oman postauksen. En ole joogaohjaaja, vaan ihan tavallinen joogaharrastaja ja kerron lähinnä omista kokemuksistani.


Jooganidra harjoitus on unen ja valveen rajamailla tapahtuva harjoitus. Tarkoituksena ei ole nukahtaa, vaan saavuttaa syvä tietoisuuden tila. Tunnin jooganidra harjoitus voi parhaimillaan vastata 4 tunnin unijaksoa. Tarkoitus on siis pysyä hereillä harjoituksen aikana ja sepä ei olekaan ihan helppoa! Alkuun helposti nukahtaa, mutta ei se ole niin vakavaa, vaikka se ei olekaan harjoituksen tarkoitus. Syvin osa sinusta kuuntelee aina ja hyödyt harjoituksesta, vaikka nukahtaisitkin.

Harjoituksen aikana ollaan valveillaolon ja unen rajamailla, jolloin pystytään työskentelemään tietoisuuden syvimmillä tasoilla. Harjoituksessa siis rentoudutaan fyysisellä, emotionaalisella ja mentaalisella tasolla ja matkustetaan omaan alitajuntaan.


Jooganidra harjoitus tehdään savasanassa, mikä tekee siitä mukavan rentoutusharjoituksen, varsinkin jos koet istuma-asennossa rentoutumisen hankalaksi . Myös savasasana voi olla monelle haastava, vaikka näyttääkin helpolta, jos esim. selkä on kovin jumissa. Voit käyttää tyynyjä polvien ja pään alla, jolloin saat tuetun asennon, tai tehdä harjoitus pehmeällä alustalla, kuten sängyssä tai patjalla. 

Jooganidra harjoitus voi kestää jopa vain 5 minuuttia, mutta suositeltavaa on, että harjoitus kestäisi 20 – 40 min. Harjoitus olisi hyvä tehdä aina samaan aikaan, hämärässä ja hiljaisessa huoneessa. Itse kyllä teen harjoituksen silloin, kun sille on sopiva hetki, enkä ole kokenut sen haittaavan. Harjoituksen voi tehdä mihin aikaan päivästä tahansa ja sen voi tehdä vaikka monta kertaa, aamulla ennen ylösnousemista, päivällä pienenä lepohetkenä, tai illalla ennen nukkumaanmenoa.


Jooganidra harjoituksen vaiheet:

• Sankalpan, eli intention määrittäminen. (Sankalpa-sana tulee sanskritista ja viittaa sydämen haluun, ja lupaukseen, aikomukseen tai päättäväisyyteen tehdä jotain.) Sankalpa on lyhyt, positiivinen lause, joka sanotaan aina preesensissä, ikäänkuin se olisi jo tapahtunut.  Kannattaa jo ennen harjoituksen aloittamista miettiä mikä on elämäsi syvin toive mitä kohti haluat mennä. Sankalpaa ei keksitä, vaan se löydetään! Sydämesi tietää sen kyllä, joten kannattaa kuunellaa omaa intuitiota sankalpaa valitessa. Se voi olla esim: " olen onnellinen ja tyytyväinen". Sankalpa sanotaan aina preesensissä ja kun 

• kehotietoisuus


• tietoisuus hengityksestä


• tunteiden havainnointi


• visualisointi


• herättely


Harjoitukselle määritellään aluksi tarkoitus, josta sitten päästetään irti. Kun annetaan kehon ja mielen rentoutua, se mahdollistaa alitajunnan avautumisen uudenlaiselle ajattelulle, mikä taas mahdollistaa menneisyyden kohtaamisen ja haavojen paranemisen. Tämä puolestaan avaa mahdollisuuden saavuttaa tietoiset aikeesi.

Jooganidran avulla voit siis rentoutua ja vähentää stressiä, mutta myös saada aikaan positiivisia muutoksia elämässasi ja saavuttaa päämääriäsi. Muutos tapahtuu pikkuhiljaa, melkein huomaamatta. Se onkin mielestäni jooganidran syvin viisaus - tavoitteita kohti ei mennä ponnistelemalla, vaan rauhoittumalla ja päästämällä irti. Koska muutos on hidasta, ei sankalpaa kannata vaihtaa kovin usein. Saman sankalpan voi pitää mukanaan vaikka vuoden verran.

Tässä kaksi omaa suosikkiharjoitustani, ensimmäinen on suomeksi ja toinen englanniksi.

https://youtu.be/g4sbiOmndjY 

https://youtu.be/ZAzQEQ6JwdQ

Oletko kokeillut rentoutusharjoituksia?



Kommentit

  1. Miten mielenkiintoista! On kyllä uusi juttu minulle. Joogan haluaisin aloittaa ihan vaikka nyt, joten tämä voisi olla vähän myöhemmin ehkä helpommin omaksuttavissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin aloitin Astangajoogasta, koska se perustuu pääasiassa liikkeisiin ja mielen rauhoittuminen tulee tavallaan sivutuotteena. Pelkkä meditoiminen tuntui aluksi tosi vaikealta!

      Poista
  2. Kiinnostavaa :) En ole koskaan harrastanut joogaa. Olisi varmasti hyväksi ihan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi! Jooga sopii kaiken ikäisille ja -kuntoisille, kunhan on osaava ohjaaja.

      Poista
  3. Tietoisuusharjoitteet ovat osa arkeani ja nyt käyn tiedonhaluisena katsomassa jakamasi linkit. Kiitos! Tuija

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommenttisi piristää päivääni, kiitos!

Suositut postaukset!