Kylpyhuoneen edullinen pintaremontti

 

Kylppärin uusi ilme

Meidän 2000-luvun alussa valmistuneen talon kylppärit ovat alkuperäisessä kunnossa, joten tyyli tuntui aikansa eläneeltä ja värit eivät oikeastaan koskaan ole miellyttäneet. Pidemmän aikaa olen miettinyt, että jotain pitäisi tehdä. Täysmittaiseen kylppäriremonttiin uusine kaakeleineen ei kuitenkaan budjetti anna myöten, joten olin jo hieman perehtynyt kaakelimaaleihin. Kun Instagramin puolella tarjoutui mahdollisuus yhteistyöhön Colornovan kanssa, päätin, että nyt se tapahtuu!

Kylppärin kaapit ja peili ennen

Kylppärin lattia ennen

Lattia pestiin ensin Colornovan V33 Esikäsittelyaineella, mutta muita pohjatöitä ei tarvittu! Pesin samalla ihan yleispesuaineella seinät ja täytyy sanoa, että kyllä pystypintakin kerää likaa. Vanhat, repsottavat silikonit poistettiin ja reunat teipattiin. Lattia maalattiin kahteen kertaan Colornovan V33 Kaakelimaali lattioille värillä Taupe Satin, käyttäen pientä, lyhytnukkaista telaa. Maaliin sekoitetaan ennen käyttöä lisäaine, joka tekee siitä erityisen kulutusta kestävän. Meillä on laatta, joiden reunat on röpelöiset ja sauma aika syvällä, joten huomasin, että sauma kannattaa ensin maalata siveltimellä ja sen jälkeen koko pinta päältä telalla. Maalaamisessa kannattaa edetä pienehkö alue kerrallaan. Maali tasoittuu kuivuessaan ja muodostaa tasaisen, puolihimmeän pinnan. Maalausprosessista löydät videon @kaunismaessa Instagram -tililtä tästä linkistä Maalatun pinnan lopullinen kovettuminen kestää n. 20 vuorokautta, joten pidin varuiksi pientä mattoa lipaston alla, koska siinä on tosi kulmikkaat jalat. Maalasin lattiamaalilla myös seinäkaakeleissa olevat lattian kanssa saman väriset koristeet.

Maalaus käynnissä

Lattian uusi ilme

Olin varautunut vetämään seinäkaakelien saumat saumakynällä, jos niiden väri näyttäisi häiritsevän erilaiselta, mutta toistaiseksi ainakin ne ovat saaneet olla rauhassa, koska väri jotenkin sulautuu kokonaisuuteen ihan hyvin.

Kaapit ennen

Kaappien uusi ilme

Seuraavana vuorossa olivat kaapin ovet, jotka ovat jotain kalustelevyä, jossa oli "kirsikkapuinen" muovisen oloinen pinta. Ovet irrotettiin ja niistä irrotettiin vetimet. Ovet pyyhittiin yleispuhdistusaineella ja hiottiin kevyesti hiekkapaperilla. Sen jälkeen ne pohjamaalattiin Tikkurilan Helmi valkoisella pohjamaalilla. Ovet maalattiin kahteen kertaan pienellä, lyhytnukkaisella telalla Tikkurilan Helmi kalustemaalilla, sävyllä X477 Keisarinna. Minulla oli selkeä visio millaiset mustat lankavetimet halusin ja mikä ilo kun löysinkin juuri sellaiset Bauhausista. Ja mikä harmitus, kun tajusin, että edellisten vetimien reiät oli niin lähellä oven reunan viistottua osaa, että lankavetimen "pyörylä" menisi juuri muutaman millin yli!! Tätä sulattelin jonkin aikaa ja kirosin, että jos olisin huomannut tämän ajoissa, olisi vanhat ruuvireiät voinut kitata ja maalata päälle. Nyt ovet oli kuitenkin jo maalattu, joten moiseen hommaan ei tässä kohtaa kannattanut ryhtyä. Aikani asiaa sulateltuani löysin toisenlaiset, mutta ihan hyvät mustat vetimet, joiden ruuvinkohdat osuivat täydellisesti vanhoihin reikiin!

Usein kun maalaa jonkin pinnan, sen vieressä oleva, aiemmin ihan hyvältä näyttänyt pinta alkaa näyttää vanhalta ja kulahtaneelta. Nyt kuitenkin kävi juuri päinvastoin ja lavuaaritaso, joka oli mielestäni näyttänyt kelmeältä, osoittautuikin raikkaan luonnonvalkoiseksi, kun vierestä poistuivat punertavat ovet. Osuuteensa saattaa olla myös valaistuksella, sillä myös altaan yläpuolella oleva peili valoineen vaihdettiin. Tässä olikin omat haasteensa.

Vanha peili


Uusi peili

Vanha peili oli sellainen, jossa valot on kiinni, eikä kylppärissä ole mitään muuta valaistusta! Paljastui myös, että koko homma oli aika epämääräisellä virityksellä kiinni seinässä. Alun perin haaveena oli valopeili, eli peili, jossa on led-valaistus joko peilin takana, tai upotettuna peilin reunoihin. Näitä kävimmekin useaan kertaan kaupassa ihailemassa. Hintalaput aiheuttivat hieman huimausta ja heräsi myös epäilys, riittääkö valon määrä valaisemaan koko pitkänomaisen kylppärin? Koska kaappien vetimet olivat mustat, alkoi mustakehyksinen peili näyttämään silmissäni hyvältä ja se oli tarjouksessa, joten sen hinta sopi budjettiimme huomattavasti paremmin. Peiliin hommattiin saman sarjan kapea, musta valaisin, joka tulee peilin yläreunaan. Liikkeestä olisi saanut näille asennuksen 150e hintaan, mutta diskasimme tämän ajatuksen kustannussyistä. Siitäpä seurasi koko rempan haastavin osuus, eli peilin ja valon asennus hyödyntäen seinässä jo olevia koukkuja.


Seinässä edellisen peilin jäljiltä olevat koukut eivät tietenkään osuneet kohdilleen uuden peilin kannakkeiden kanssa ja valaisin olisi vaatinut oman kiinnityksen. Tässä kohtaa pistettiin kaikki luovuus peliin ja lopputuloksena oli viritys, jossa valaisin on kiinni peilissä ja peili saatiin erittäin tukevasti metallista reikänauhaa käyttäen kiinni vanhoihin, seinässä jo oleviin koukkuihin! Ja kun peili on paikallaan, kukaan ei onneksi näe, minkälainen hökötys sen takana on😀 

Nämä hauskat Kuusipohjan kyltit ostin jo vuoden 2021 Asuntomessuilta

Viimeisenä silauksena pyyhenaulakko ja wc-paperiteline vaihdetiin mustiin ja tässäkin koettiin haastavia hetkiä. Vanhat naulakot kun olivat jollain superliimalla kiinni seinässä ja vanhan wc-paperitelineen ruuvinreiät aivan eriskummallisessa paikassa. Kaupassa wc-paperitelineet on yleensä pakattu niin, että on mahdotonta nähdä, minkälainen kiinnitys niissä on. Olimme valmiita kyllä vaikka poraamaan uudet reiät, mutta olisi toivottavaa, että vanhat reiät jäisivät piiloon. Päädyimme sekä naulakon, että wc-paperitelineen kohdalla tarralla kiinnitettäviin ja ainakin toistaiseksi ne ovat pysyneet kiinni seinässä.


Yksi homma vielä tehtiin, nimittäin wc-pytyn kiinnityksen uusiminen. Pytty on jo pidemmän aikaa keikkunut häiritsevästi. Tämä vaati hieman googlausta, että tulisi tehtyä oikein. Onneksi nykyään joka asiaan löytyy videotutoriaali! Toki sähkö- ja putkityöt pitää jättää asiansa osaavalle ammatti-ihmiselle, mutta on monta muuta hommaa, jonka itse opettelemalla voi säästää pitkän pennin. Uusia taitoja, joita tämän homman yhteydessä opimme olivat silikonin poistaminen ja laittaminen, kaakelin maalaaminen ja wc-pytyn kiinnittäminen. Joka aamu kun kömmin unisena aamupesulle, ilahdun kylppärin uudesta ilmeestä ja voin ajatella, että kyllä kannatti! Alla remontin kustannuslaskelma:

- Lattia: Colornovan V33 esikäsittelyaine, V33 Kaakelimaali lattioille, teippi, sivellin, tela + kaukalo olivat arvoltaan n. 100e

- Kaapit: Tikkurilan Helmi pohjamaali 25,90e, Helmi kalustemaali Keisarinna 33,90e + sävytysmaksu n.5e ,  + vetimet 6 kpl 35,70e

- Peili + valaisin 270e

- wc-paperiteline 26,90e

- pyyhenaulakko 24,90e

- matot 2kpl ja pyyhkeet 2kpl Luhta Outletista 33,80e

Kierrätimme poistetut tarvikkeet, peili lähti uuteen kotiin Facebookin roskalava-ryhmän kautta ja vetimet myytiin kirppiksellä 6e hintaan.

Tällainen oli meidän kylppärin edullinen pintaremppa. Onko sinun kotona jokin kohde, jonka uusimisesta haaveilet? Kommentit

  1. Tulipa näyttävä muutos! Minä olen jo pidemmän aikaa haaveillut, että maalattaisiin vanhahtava vessan lattia kaakelimaalilla. Vielä ei tähän kuitenkaan ole alettu, kun olen pohtinut kuivumisaikoja jne, että miten saadaan käytännössä hoitumaan. Aluekin olisi aika pieni, kun kyseessä tosiaan pikkuinen wc. Luulen että tämä kyllä tullaan toteuttamaan jossakin vaiheessa. Eikä hintakaan näytä päätä huimaavan :)

    VastaaPoista
  2. Tosi kaunis muutos kylpyhuoneeseen, tuli kuin uusi! Toisiinsa sointuvat värit ja miten kiva peili. Hauska yllätys, että lavuaaritaso "kirkastui". Ympäröivillä väreillä on kyllä vaikutusta toisiinsa.

    VastaaPoista
  3. Raikas muutos! Tosi ihanaa kun nykyään saa kaikkia noita pintamatskuja, joilla freesata, eikä enää niinkään rempata viemällä koko kalustusta kaatikselle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommenttisi piristää päivääni, kiitos!

Suositut postaukset!