Mielenrauhaa ja keskittymiskykyä etsimässä


*mainos Ravensburgerglobal

Tiesitkö, että aivot tarvitsevat ”joutokäyntiä” palautumiseen? Ruudutonta aikaa, jolloin voi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Aivotutkija Mona Moisala suosittelee palapelejä aivojen hyvinvointia lisäävänä tekemisenä. Hän kyllä suosittelee myös tiskaamista ja silittämistä, mutta omasta mielestäni palapelin tekeminen kyllä kuulostaa paljon mukavammalta ;) Kun teet rauhassa yhtä asiaa kerrallaan, se aktivoi aivojen keskittymisen alueita ja syntyy rauhallinen, luova tila, jossa ajatukset jäsentyvät ja syntyy uusia ideoita. 

Rakastan palapelejä! Mitä vaikeampi, sen parempi. Kun lapset olivat pieniä, teimme palapelejä yhdessä ja nytkin aina kun minulla on palapeli levällään pöydällä, kuka milloinkin nuorista istahtaa siihen vähäksi aikaa ja laittaa muutaman palan paikalleen. Erityisesti tykkään palapeleistä, jossa on joku kaunis kuva. On jotenkin meditatiivista nähdä kuvan rakentuminen pikkuhiljaa palasten löytäessä paikkansa. Ennen, ollessani päiväkodissa töissä, pääsin tekemään palapelejä oikein työajalla ;) 

Voitte siis arvata, että kun tätä Ravensburgerin palapeliyhteistyötä ehdotettiin minulle, ei tarvinnut miettiä kahta kertaa lähdenkö mukaan! 

Sain Ravensburgerilta aivan unelmasetin palapelejä aikuiseen makuun! Aloitin pienimmästä, koska nyt on ollut hyvä ilma ja ulkohommat vie aikaansa, mutta sitten kun lomalle sattuu sadepäivä odotan oikein kuinka voin istua teekupin kanssa palapeliin syventyneenä kun sade ropisee ikkunaan. Tykkään, kun palapelissä on taidekuva ja samanlaisena toistuva kuvio, kuten kukkia, joka tuo kokoamiseen sopivaa haastetta. Paloja tässä ensimmäisessä on vain 300, joten sen saa kohtuuajassa valmiiksi, haastavasta kuviosta huolimatta. Ja mikä ihaninta, huomasin, että palapelipaketin takakannesta löytyy qr-koodi, jolla saa avattua Spotify -listan, jossa on palapelin tekemiseen sopivaa musikkia. Täydellinen, rauhallinen, oma hetki – taustamelukuulokkeissa rauhallinen musiikki ja työn alla kaunis palapeli. 

Lisäksi paketista löytyy 500 palan palapeli ja 1000 palan palapelejä useampi kappale. Mikä ihana haaste! Minun täytyy vaan pyhittää joku pöytä niiden tekemiseen, koska palapeli on varmasti jonkin aikaa kesken. Joskus teen ison palapelin kanssa niin, että kokoan osia tarjottimille ja yhdistän ne sitten, kun valmista on jo enemmän. 

Olen ollut viime aikoina vähän huolestunut omasta keskittymiskyvystäni, välillä tuntuu, että kun arki on täynnä jatkuvia keskeytyksiä, siihen tavallaan tottuu, eikä osaa enää syventyä mihinkään pitkäksi aikaa. Jos ei tule ulkopuolisia keskeytyksiä, niin sitten keskeytän itse itseni keksimällä jotain, mikä pitää heti tehdä tai tarkistaa, sähköposti, viestit, tai vähintäänkin käydä katsomassa, että kahvikone on pois päältä. Olen nyt ottanut oikein asiakseni tehdä jos ei nyt ihan joka päivä, niin aikakin useamman kerran viikossa jotain rauhallista, johon syvennyn ja keskityn. Ja se jotain pitää olla jotain muuta kuin työasioita. Palapeliin voisin syventyä vaikka kuinka pitkäksi aikaa, sen tekemisessä aika suhahtaa ohi. Se on samaan aikaan merkityksellistä ja täysin turhaa, täydellistä aivojen nollausta siis!

Lopuksi vielä eräs tärkeä asia palapeleistä, nimittäin aloittaminen. Itse aloitan palapelin AINA etsimällä nurkkapalat ja sen jälkeen yritän koota reunat. Olen käynyt tästä lasten kanssa monta keskustelua, he kun aloittavat välillä ihan mistä kohtaa sattuu. No, pakko myöntää, että niinkin tuntuu tulevan valmista. Entä sinä, miten sinä aloitat palapelin? Ja mikä on sinun lempipuuha, jossa mieli rauhoittuu?


Kommentit

 1. Palapelit on oivaa tekemistä, tykkään. Lapsikin tykkää ja hänellä onkin komea kokoelma Ravensburgerin palapelejä. Vaikeimmissa aloitan reunapaloista, syntyy kehys. Sen jälkeen aloitan vasta puurtamaan keskiosuuden. Qr koodi ja musiikit jäänyt huomaamatta...
  T. Tyylimurun Tiina

  VastaaPoista
 2. Sen kyllä aavistin, ettei pää käy 24/7. Välillä on päiviä, jolloin ajatus ei kulje ja on pakko pitää taukoa töistä sun muusta. Palapeleistä tykkään itsekin valtavasti, vaikka nyt niiden käyttö on jäänyt vähäiseksi. Sen sijaan väritän kuvia puhelimessa. Se ainoa huvi, mitä tässä tilanteessa on tarjolla. Tietysti e-kirjojen lisäksi.

  VastaaPoista
 3. Palapelit vaihtu kirjan lukemiseen, hyvän kirjan parissa aika menee kuin siivillä sohvalla tai sängyssä lukiessa, välillä vähän liiankin hyvin :D

  Alotin rinnalle vielä Flow luontaistuotteet niin stressinhallinta paremmalla tolalla :)

  VastaaPoista
 4. Olen jokusen 1000 palan palapelin koonnut ja se on kyllä mukavaa puuhaa. Nyt ei vain ole ollut aikoihin kunnolla aikaa moiseen. Mieheni kanssa aloitettiin 500 palan palapeliä kokoamaan joskus viime joulun tienoilla ja tuolla se on rullalla kaapissa aika pahasti kesken. Ehkä joku ilta saadaan se sieltä kaivettua ja vietettyä vähän laatuaikaa.

  VastaaPoista
 5. Palapelit ovat koukuttavia. Laadukas tuote toimii rauhoittavana puuhana. Ravensburgerilla niitä löytyy. Kaunis kuva innostaa ja miellyttää silmää. Joulu on palapelien kulta-aikaa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommenttisi piristää päivääni, kiitos!

Suositut postaukset!