Vintagea vintiltä, neuvoja kaivataan

Kaunismäessä on vintti saunan ja varaston yläpuolella. Muistan, miten lapsena aina kiipesin sinne, lueskelin vanhoja lehtiä ja tutkailin tavaroita. Vinttiä on sen jälkeen moneen otteeseen siivottu ja tyhjennetty, mutta aikamoisia aarteita siellä yhä on.Minä tykkään luuhailla kirppiksillä ja tuunailla löytöjäni ja nyt tuli mieleen, etten pitkään aikaa ole tutkinut olisiko jotain kivaa sistukseen jo omissa kokoelmissa.Tässä roikkuu isotätini kutomia mattoja. Matto-orrella ne pysyvät hyvinä, hiiret eivät tee pesiä niihin. Kaikkialle muualle ne kyllä tekevätkin... Vanhan potan sisällä oli perhosen siivet. Vintillä aika tuntuu pysähtyvän tai ainakin kulkevan vähän hitaammin kuin ympäröivässä maailmassa.
Vanhat länget. Kaunismäessä ei ainakaan minun tietoon ole ollut hevosta, mutta nämä voivat olla myös isoäitini kotitilalta peräisin.


Kaiken näköistä vanhaa kotitaloustavaraa. Näitä tekisi mieli tuoda taloon sisälle ja käyttää sisustuksessa jotenkin. Jos Sinulla on vinkkejä tai ideoita, otan vastaan mielelläni! 


Tämä etualalla oleva metallinen säiliö on minulle täysi arvoitus, mikähän sen käyttötarkoitus on mahtanut olla? Takana olevan korin sisällä on suuri lasipullo, jossa isovanhempani tekivät syksyisin viimeisestä luumu- ja marjasadosta makeaa jälkiruokaviiniä. Voi kun olisin ymmärtänyt pyytää ohjetta Mummultani, nyt se on jo myöhäistä.


Tämän kauniin peilin haluaisin myös sisälle. Toisesta laatikosta puuttuva pala oli aiemmin tallessa, mutta nyt näyttäisi harmikseni kadonneen. Huomaa retro Rukatunturi-viiri ;)


Vanhat luistimet roikkuvat seinällä. En ole käyttänyt näissä kuvissa mitään filttereitä,enkä muutenkaan käsitellyt niitä. Tämä utuinen valo siilautuu vintin ikkunoista ja valossa leijuva pöly saa aikaan sumuisen tunnelman.


Tällä rukilla on kehrätty lankaa aikanaan varmaan aikamoiset määrät. Minä en osaa, mutta rukki on silti mielestäni kaunis esine.


Nämä tuolit olin kokonaan unohtanut! Verhoilla osaan, joten tässäpä minulle kesäprojekti :) Mitäs olette mieltä, pysynkö harmaassa värissä vai olisiko joku muu parempi?


Ja tässä sokerina pohjalla vanha arkku, jonka haluaisin sohvapöydäksi. Pinta on vähän kärsinyt, mutta en haluaisi maalata sitä, joten mietin, että jos teettäisin sen päälle lasin. Onko tästä kellään kokemuksia tai vinkkejä? Sitten tähän arkkuun liittyy toinenkin ongelma, homeen haju. Haju on arkun sisällä, mutta pinnassa ei näy hometta. Arkun sisällä oli paljon vanhoja kirjeitä ja epäilen, että haju on niistä peräisin. Jätin sen auki, jotta se tuulettuisi. Onko vinkkejä hajun poistamiseen ja arkun hellävaraiseen puhdistukseen?

Kommentit

 1. Kokeile arkkuun soodaa, poistaa hajua. Sen voi ripotella ja imuroida sitten pois. Itse pyyhintää käytän itse etikkaa. Lasin voi teettää Lasiliike Seppänen mittojen mukaan. Kirnun käyttäisin kukkatelineenä, joku köynnöstävä kasvi siihen päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoistä Terhi :) Tota soodaa ja etikkaa kokeilen ehdottomasti! Ja kiitos muistelinkin että täällä on joku lasiliike.

   Poista
 2. Soodaa mäkin koittaisin, muttei välttämättä se haju ei lähde. Kun ostettiin meijän talo, niin vintti oli kans täynnä tavaraa ja muutamat kirjat sieltä säästettiin. Niissä kirjoissa on hyvin pistävä haju, joka ei lähde sitten milläään.. oon miettiny jo,et heittäsin ne meneen, mutta toisaalta sitä haluais säilyttää 1900 - luvun alusta olevat :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Instan puolella ehdoteltiin otsonointia hajun poistoon jos muu ei tehoa. Se on joku laite, ehkä niitä voi vuokrata jostain. Eli vinkkejä on taas tullut, some on ihan paras tiedon lähde :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kommenttisi piristää päivääni, kiitos!

Suositut postaukset!