Miten lisätä liikuntaa kiireiseen arkeen - onko aktiivisuusrannekeesta apua liikunnan määrän seuraamisessa?

Miten hyvät aikomukseni terveellisemmän elämän suhteen ovat lähteneet käyntiin?

Kuten jo aiemmassa postauksessa kirjoitin, en ole tehnyt uuden vuoden lupauksia, mutta minulla on muutamia hyviä aikomuksia oman hyvinvoinnin suhteen. Tavoitteena on lisätä liikkumista, syödä terveellisemmin ja huolehtia riittävästä levosta ja palautumisesta. Kuulostaako tutulta? Aika monella on varmaan samoja tavoitteita. Tässä postauksessa kerron, miten aktiivisuusranneke on auttanut minua hahmottamaan liikkumisen määrää (tai siis sen vähyyttä) ja sitä, miten olen yrittänyt ratkaista liikunnan mahduttamisen kiireiseen arkeen.

Minulla on ollut aika epämääräinen käsitys itsellänikin omasta liikkumisen määrästä, sekä siitä, miten sitä nyt taas tulikaan syötyä ja ylittääkö päivän aikana saadut kalorit kulutetut kalorit. Pientä osviittaa olen saanut siitä, että vyötärön ympärille on alkanut kertyä vararengasta ja reippaasti rappusia noustessa hengästyttää. Nämä kaksi seikkaa toimivat herätyksenä - jos nyt en tee asialle jotain, suunta on todennäköisesti vain alaspäin. 

Olen työkseni tekemisissä liikunnan asioiden kanssa, joten omalla kohdallani ei ainakaan ole tiedon puutteesta kyse, vaan enemmänkin siitä, että pitäisi alkaa elää niin kuin opettaa ;) Olen vierestä katsellut, miten mieheni ja monet työkavereistani seuraavat omaa liikkumistaan aktiivisuusrannekkeista ja tulin siihen tulokseen, että se voisi olla minullekin hyvä väline päästä kärryille omasta kunnosta, liikkumisesta ja hyvinvoinnista.


Garmin -aktiivisuusranneke

Sain siskoltani joululahjaksi Garmin Vivomove HR aktiivisuusrannekkeen. Tai oikeastaan kyseessä on viisarikello, joka on myös aktiivisuusranneke. Tämä on tosi kiva juttu, koska kello on mielestäni aika tyylikkään näköinen ja sopii hyvin myös siistimpien vaatteiden kanssa. Kun haluaa tarkastella kellon näyttöä, viisarit siirtyvät ylös pois näytön tieltä ja kun olet valmis, ne siirtyvät takaisin paikoilleen. 


Ranneke on Bluetooth -yhteydessä kännykkään, johon asennetaan Garmin Connect sovellus. Sovelluksesta voit seurata haluamiasi tietoja, kuten askeleiden määrää, sykettä, stressiä, unen laatua ja määrää ym. Itselläni on käytössä edellä mainitut, mutta lisäksi voisit seurata myös painoa, nesteytystä ja saatuja ja kulutettuja kaloreita.

Olen yllätyksekseni tykännyt tästä rannekkeesta, se ei ole ahdistanut minua, kuten etukäteen kuvittelin, päinvastoin, se todella on motivoinut minua liikkumaan ja pitämään huolta riittävästä unesta ja levosta. Kuvittelin myös etukäteen, etten mitenkään pystyisi nukkumaan kello kädessä, mutta ei se ole haitannut minua nukkuessa ollenkaan!



Aikatauluongelmia

Iso haaste elämässäni on epäsäännölliset aikataulut, pitkä työmatka ja iltojen ruuhkautuminen. Rutiinit auttaisivat siinä, että liikunnan ja ruokailut saisi sisällytettyä arkeen ilman erityistä päänvaivaa. Niillä viikoilla kun meillä on kaikki lapset, en ole edes viitsinyt laskea, kuinka monta harrastusta viikossa on. Onneksi isovanhemmat auttavat kuljetuksissa. 

Tavalliseen työpäivääni ei saa sisällytettyä työmatkaliikuntaa, koska kyseessä on tunnin automatka. Aktiivisuusranneke on auttanut minua käsittämään kuinka todella vähän askeleita arkipäivääni sisältyy! Kun näkee lukeman, se motivoi lähtemään vielä iltakävelylle sohvalle lösähtämisen sijaan. Tai siis sohvalle lösähdys toki tapahtuu sitten kävelyn jälkeen ;)



En ole itse muuttanut Garmin connect -sovelluksen asetuksia, vaan olen nyt ainakin alkuun antanut sen olla niillä asetuksilla ja tavoitteilla, jotka laite on automaattisesti laskenut siihen syötettyjen tietojen perusteella. Laite on asettanut minulle askeltavoitteen 5770 askelta päivässä. Minusta se tuntuu melko vähäiseltä joten kävin vähän etsimässä tietoa aiheesta. Duodecim terveyskirjaston mukaan alle 5000 askelta päivässä liikkuva on liikunnallisesti hyvin passiivinen ja 7500-10 000 askelta päivässä on liikunnallisesti melko aktiivinen. Selasin omia askeltietojani ja useimpina päivinä pääsin yli 5000 askeleen ja enimmillään askelia oli 9043. Lomalla ja viikonloppuna askeleita on keskimäärin 1000 enemmän päivässä kuin työpäivinä. Siitä iltalenkistä huolimatta...

Minulla on yleensä muutamana päivänä viikossa iltaisin töitä ja aina torstaisin, koska silloin opetan kuvataidekoululla. Nämä päivät erityisesti ovat liikunnan kannalta hankalia, koska siihen mennessä kun pääsen kotiin, täytyy auttaa läksyissä ja alkaa hoputtamaan lapsia iltatoimille, jotta päästäisiin ihmisten ajoissa nukkumaan. Jos lähden lenkille, sillä välin ei iltatoimirintamalla tapahdu mitään, vaan kun tulen takaisin, väsyneet lapset jumittavat samassa paikassa kuin mihin heidät jätin. 

Pohdin miten tämän pulman voisi ratkaista, koska nämä päivät tuntuvat aika raskailta kun ei yhtään pääse ulos, eikä liikuntaa tule ollenkaan. Tein siis päätöksen, että jos vain työtilanne sallii, aloitan tällaisina päivinä työt hieman myöhemmin ja yritän mahduttaa liikunnan aamuun. Yritän viimeiseen asti pitää iltatyöpäivän aamun kalenterin auki, jotta tämä tavoite toteutuisi. Tällaisia päiviä on ollut nyt vasta kaksi, toisena tavoite saavutettiin ja päivä alkoi salilla. Toisena homma meni mönkään, koska oli sadepäivä ja kaikki heräsivät liian myöhään, joten lupauduin kuskaamaan autolla eri aikaan kouluun menevät lapset. 


Olisi tosi kiinnostavaa kuulla miten sinä liikut arkisin ja jos sinulla on jokin mittari käytössä, minkäverran askelia sinulle päivässä kertyy?





Kommentit

  1. Oli kiva lukea kokemuksiasi rannekkeen käytöstä. Itselläni ei ole ranneketta. Siis vielä :) Nuo arjen aikatauluhaasteet kuulostavat niin tutuilta! Liikuntaa harrastan nykyään aika säännöllisesti (3 krt vkossa). Askelien seuraaminen olisi tuollaisella rannekkeella vaivatonta. Tiedän, että askelia tulee liian vähän päivässä - vai tuleeko sittenkään... Ihanaa alkavaa viikkoa <3

    VastaaPoista
  2. Kivan näköinen tuo Garmin!
    Minulla on ollut sekä FitBit että yksi toinenkin aktiivisuuskello/ranneke, mutta en oikein ole oppinut niiden käyttöön enkä ole saanut niistä itselleni hyötyä. Paras oli kellomainen aktiivisuusranneke, josta helposti näki askeleet. Askeleet näkee kännykästänkin, mutta se näyttää vähän yläkanttiin. Liikunnan sovittaminen kalenteriin on hankalaa ja motivaatiokin on usein hukassa. Käyn 1-2 krt viikossa vesijuoksemassa. Yhden kerran työkaverin kanssa ennen töihin menoa, toisena kertana raahaan pojat uimahalliin. Lapsuuden uinti-innostus on vaihtunut teinien uintivastustukseen ;) Mulla on sellainen 30min "saliohjelma", mutta en saa ikinä aikaiseksi käydä tekemässä sitä.

    VastaaPoista
  3. Ompas kivan näköinen aktiivisuusranneke. Oon pohtinut myös, että olisikohan tuommoinen hyvä. On tosi vaikea määritellä, että minkä verran tulee liikuttua päivän aikana, joten tuolla varmasti saisi asiasta hyvää tietoa. Jotenkin tämä talvi on saanut jumahtamaan sisälle, joten ehkäpä toimisi myös herättäjänä siihen, että nenänsä voi tunkea ulos talvellakin... ja niin hjam, nuo Wellnessit on ihania <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommenttisi piristää päivääni, kiitos!

Suositut postaukset!