Kadriorgin palatsi ja puutarha, kiinnostava vierailukohde Tallinnassa


Viime viikolla sain työasioiden puitteissa mahdollisuuden vierailla Tallinassa Kadriorgin palatsissa ja puutarhassa. Olin aiemminkin käynyt kävelemässä puutarhassa, mutta en ollut koskaan ollut palatsissa sisällä.


Palatsi on 1700-luvun (1718–1724) keisarillinen kesäasunto. Se on barokkityyliin rakennettu ja sen esikuvina ovat olleet italialaiset barokkipalatsit. Venäjän tsaari Pietari Suuri rakennutti palatsin vaimolleen Katariina I:lle. 



Palatsin julkisivu on kaunis ja hyvin hoidettu. Taksimatka satamasta Kadriorgiin ei ollut pitkä ja paikalle pääsee myös julkisilla tai kävellen.


Sisällä suuressa salissa on upeat seinät ja kattofreskot.




Minua ihastutti taiteen lisäksi melkein jokaisessa huoneessa olleet näyttävät takat. Niistä ei ollut tietoa esillä, mutta kaakelit varmasti olivat käsin maalatut ja upeasti säilyneet.


Palatsi on täynnä yksityiskohtia ja huoneissa kannattaa viipyillä, jotta ehtii huomata ne kaikki. Tämä valaisin kiinnitti huomioni ja toi mieleen vanhan, isoäitini kotona olleen maljakon.


Palatsissa ovat esillä Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelmat. 
Kadriorgin taidemuseossa on 1500–1900-lukujen kuvataidetta ja veistoksia lännestä ja Venäjältä.



Jonkin verran oli esillä myös vanhoja, upeita huonekaluja, joita antiikin ystävän tietysti tiirailin tarkalla silmällä. 



Hauska yksityiskohta oli tyyliin sopiva lasten piirrustusnurkkaus, jossa oli suloinen pieni lipasto!


Yhdessä saleista oli puupanelointi ja koko huoneen ympäri kiersi upeat intarsiakoristeet.




Kadriorgin-puisto kattaa noin 70 hehtaarin alueen. Puiston rakentaminen aloitettiin vuonna 1718 Pietari Suuren määräyksestä ja siellä voi nähdä tyypillisiä esimerkkejä 1700-, 1800- ja 1900-luvun puistosuunnittelusta.



Palatsilta Joutsenlammelle vie promenadi, jonka vierustaa kulkee pieni kanava. Kaikialla puutarhassa oli siistiksi haravaoidut hiekkakäytävät.



Puiston suosituimpia kävelypaikkoja ovat Joutsenlammen (Luigetiik) ympäristö, joka on täynnä kukkapenkkejä, joissa näin keväällä tulppaanit kukkivat hämmästyttävän suorissa riveissä, muodostaen symmetrisiä kuvioita.


Joukossa oli myös vähän erikoisempia tulppaaneja.



Upeassa puistossa olisi voinut viipyillä pitempäänkin ja nauttia vaikka piknik-eväitä.



Alueella on muitakin rakennuksia ja museoita, mutta niissä emme tällä kertaa käyneet. Nähtävää jäi siis vielä seuraavallekin reissulle.


Kommentit

  1. Voi kun on kaunista! Välillä on ihana irrottautua arjesta ja päästä ihailemaan kaikkea kaunista. Minua kiehtoo tuollainen vanha ja mietin usein, mitä tarinoita talojen ja kartanoiden seinien sisälle ja ympäristöön kietoutuukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, herää kiinnostus siihen, mitä kaikkea ne seinät ovatkaan nähneet!

      Poista
  2. Hieno vierailukohde missä riittää katsottavaa useammankin kerran. Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin. Minä selailin blogiasi ja kerroit pionin istutuksesta. Minä istutin yli kolmekymmentä pionia viime syksynä mutta olen istuttanut myöskin keväällä ja hyvin on lähtenyt kasvuun. Istutin ne syksyllä vihdoin omiin penkkeihin koska olivat tähän asti olleet missä milloinkin istutettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tiesi Kaunismäkeen, tervetuloa ❤ Tulen ehdottomasti vastavierailulle blogiisi :D Kiva kuulla, että myös keväällä istutetut pionit ovat lähteneet hyvin kasvuun! Minunkin pionit näyttävät onneksi voivan hyvin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kommenttisi piristää päivääni, kiitos!

Suositut postaukset!